Veel kinderen hebben belangstelling voor de mix natuur en historie. Dit bleek zondagmiddag tijdens de Klepperman Natuurdag die in de Heusdense Heemtuin De Meulenwerf werd gehouden. Jonge onderzoekers van 3 tot 9 jaar werden uitgedaagd om de natuur vanuit de historie te verkennen.

Door Hans van den Eeden

Tijdens deze Kleppermandag ontdekten kinderen spelenderwijs de natuur in de Heemtuin. De Heemtuin ligt aan de Molenstraat nabij de Heusdense Stadshaven. Met de Kleppermandagen wordt al enige jaren met succes een relatie tussen het verleden en het heden gelegd. Zo kregen de kinderen op een boeiende wijze te horen wat de betekenis van de variatie aan planten en kruiden is. Het ging hierbij om planten die vroeger voor onder andere verschillende ambachten werden gebruikt. De bierbrouwer, geneesheer, kruidenier en de kleermaker zijn daar voorbeelden van. Tijdens de middag werd duidelijk, dat educatie en beleving met de natuur hand in hand gaan. Ondanks dat deze natuurdag bestemd was voor de kids genoten ook ouders en grootouders van deze activiteit. In de sfeer van ‘Heusdense praet’ werd op de leugenbankjes bijgepraat. Ondertussen verdiepten de kinderen zich in tal van activiteiten. Zo schepten kinderen gedreven met een net in de natuurvijver. Dit om te achterhalen wat er allemaal in leeft.

Touwslagerij

Veel belangstelling was er voor de werking van een eenvoudige touwslagerij. Hierbij gingen de kinderen zelf aan de slag. Trots namen de kinderen het zelfgemaakte touw mee naar huis. ”Wat een bijzondere tuin. We komen hier graag met onze kleinkinderen terug. Het is bijzonder dat de historie hier tot leven komt”, aldus Maurice en Karin Ten Have uit Zaltbommel. Tijdens de middag werd duidelijk dat het speelse educatieve programma een schot in de roos is. Ook bleek dat uit gebruikte lege kartonnen pakken melk fraaie portemonneetjes gemaakt kunnen worden. Uit deze activiteit werd duidelijk dat natuureducatie en hergebruik hand in hand gaan. Dit werd bevestigd door de wafels die door Doris Gille smaakvol werden gebakken. Bijzonder is dat deze activiteit naast natuureducatie zich ook richt op erfgoed. Immers, in de heemtuin komen geschiedenis en educatie samen. Dit blijkt onder andere uit de betekenis van de verschillende geneeskrachtige kruiden.

Klepperman

De naam ‘Klepperman’ verwijst naar de nachtwacht, die vroeger in de vesting zijn dagelijkse rondje deed. Enkele kinderen gingen als klepperman trots op de foto. De verkleedde Klepperman, Wibout de Klijne, demonstreerde de ‘klepper’. De ‘klap’ was op een houten bord bevestigd die met een handvat werd vastgehouden. Ook was er een scharnierende hamer bevestigd. Dit maakte ook een klepperend geluid. Belangrijk was dat de Klepperman smetteloos ‘te goeder naam’ bekend stond. Verder liet hij na het klepperen weten hoe laat het was. Ook bracht hij nieuws wie er geboren of overleden was.

Met de Klepperman op de foto. (Foto: Hans van den Eeden)

Met de Klepperman op de foto. (Foto: Hans van den Eeden)

De Werkgroep van de succesvolle Kleppermandag was in handen van de Educatie werkgroep van de Heemtuin. Zondagmiddag is de Heemtuin ook aanwezig tijdens ‘Heusden Presenteert”. Tijdens deze activiteit presenteren een twintigtal organisaties uit de vesting zich in de Gouverneurstuin in Heusden. Dit loopt uiteen van verschillende culturele stichtingen, sociaal-culturele en historische activiteiten en zorginstellingen. In kramen zullen zij zich in de fraaie Gouverneurstuin presenteren.