Het was een feestelijke zaterdag voor Jeroen Stam (55) uit Drunen. Uit handen van burgemeester Willemijn van Hees ontving hij een koninklijke onderscheiding. Met name zijn tomeloze inzet voor veteranen werd door de burgemeester genoemd. Jeroen werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Door Henk Poelakker

Ouwestomp

De versierselen plus oorkonde werden hem uitgereikt in Den Bosch. Bijzonder dat onze burgemeester deze taak namens de Koning mocht uitvoeren op niet Heusdense grond. De reden? Het vrijwilligerswerk dat Jeroen doet, vindt met name plaats in Den Bosch. Daar is de Stichting Ouwestomp al twintig jaar actief. Deze stichting wil er zijn voor hen die in oorlogssituaties in het leger gediend hebben. Elkaar ontmoeten vormt de hoofdzaak, het luisteren naar elkaars verhalen doet de veteranen meer dan goed. Naast de feestelijkheden rondom de Ouwestomp, werd ook stil gestaan bij het Veteranen Ontmoetings Centrum dat als gebouw 12½ jaar ruimte biedt aan de veteraan in Den Bosch en omgeving.

Trots

Jeroen had aan het begin van de ceremonie niet door dat de warme woorden die gesproken werden aan hem gericht waren. Hij is niet gewend om in de belangstelling te staan. Jeroen praat liever over 'wij' dan over 'ik'. Gaandeweg de speech van de burgemeester ging bij hem een lampje branden. Toen duidelijk werd dat het om een Koninklijke Onderscheiding ging was hij stiekem trots. Persoonlijk heeft Jeroen aan den lijve ondervonden hoe het is om in spannende oorlogssituaties te geraken. In 1994 werd hij uitgezonden naar voormalig Joegoslavië en in 2011 naar Afghanistan. Wat er precies gebeurd is in dat laatste land, kan hij gelukkig delen met lotgenoten. De gebeurtenissen aldaar hebben een enorme stempel gedrukt op zijn persoonlijke leven met als dieptepunt de vaststelling van het PTSS-syndroom. Werken bleek op een gegeven moment onmogelijk en een lang traject volgde richting een afkeuring. Hij heeft in die periode ervaren hoe belangrijk zijn echtgenote als thuisfront was. “Zo’n afkeuringstraject gun ik niemand, het vreet energie.”

Burgemeester Willemijn van Hees reikt de oorkonde uit. (Foto: privécollectie Jeroen)

Burgemeester Willemijn van Hees reikt de oorkonde uit. (Foto: privécollectie Jeroen)

Vierdaagse

Jeroen is een gezellige prater en vertelt tussen neus en lippen door dat hij al weer heel wat jaren paraat is tijdens de Vierdaagse van Nijmegen. In een stand langs de wandelroute staat hij oud-collega’s op te wachten met een hapje en een drankje. Even een rustmoment voor de wandelaars, even de voeten laten masseren, even een praatje. Daarnaast zet Jeroen zich in voor de Indië Veteraan, zij die kort na de Tweede Wereldoorlog vochten in het voormalige Nederlands-Indië. “Wist je dat het meermalen voorkomt dat kinderen en/of kleinkinderen nu pas tot de ontdekking komen dat hun vader formeel niet geëerd is voor zijn inzet? Wij, als organisatie in Den Bosch, helpen de nabestaanden om een aanvraag op te stellen voor een medaille die postuum wordt uitgereikt. Heel belangrijk voor de achterblijvers." Uit het vele vrijwilligerswerk van Jeroen willen we nog één ding vermelden. "Wij zien het belang van educatie en benaderen daartoe scholen. Een veteraan kan een klas bezoeken die vertelt over dat wat een veteraan kan meemaken. Vrijheid komt niet vanzelf, wij zetten ons blijvend in (ook na het lintje) om aan nieuwe generaties duidelijk te maken hoe belangrijk het is om in vrijheid te mogen leven.”