Op de hoek van de Hoogstraat en de Zustersteeg stond een 17e eeuwse herenhuis. Het werd in 1799 publiek verkocht door de weduwe van Bernabé de Labat, wijlen predikant van de Waalse Gemeente, aan Antonie Verhoeven (1760-1831), een herbergier uit Herpt. In 1833 kwam het pand in het bezit van zijn zoon Johannes (1803-1883), die in 1845 trouwde met de vermogende Adriana Isabella Bax van Dongen (1820-1891). In 1890 werd hun zoon Laurentius (1851-1921) de nieuwe eigenaar. Laurentius had van 1879 tot 1921 in het voormalig garnizoensgebouw aan de Putterstraat een lucratief bedrijf, waar uit cichoreiwortels en Herptse stroop peekoffie werd gemaakt. Laurentius trouwde in 1883 met Tilburgs fabrikantendochter Maria Mutsaers (1861-1903). Hij liet het pand van zijn ouders slopen. Op 22 september 1892 werd de eerste steen van het huidige pand gelegd. Aan de voorgevel van het pand is duidelijk te zien dat het niet is afgebouwd. Volgens het ontwerp zou namelijk vanuit de geveltoren symmetrisch gebouwd worden. Omstreeks 1929 komt het pand in het bezit van hun zoon en wijnhandelaar Hubert (1891-1948). Hij was getrouwd met Drunens notarisdochter Antoinette Loeff (1894-1991). Zij heeft tot haar overlijden in het pand gewoond.

In 1890 werd dit midden 17e eeuwse herenhuis gesloopt. De stoeppalen, inclusief kettingen, staan nu bij Burchtstraat 3. (Fotograaf: J. Boeren, Heusden. Bron:  Beeldbank Streekarchief Langstraat Heusden Altena)

In 1890 werd dit midden 17e eeuwse herenhuis gesloopt. De stoeppalen, inclusief kettingen, staan nu bij Burchtstraat 3. (Fotograaf: J. Boeren, Heusden. Bron: Beeldbank Streekarchief Langstraat Heusden Altena)

Het hoekpand, Rijksmonument 517318, is gebouwd in de Eclectische bouwstijl. Het heeft twee bouwlagen met pilastergevels met bakstenen in kruisverband gemetseld, onder een plat dak met schilden en met leien in maasdekking gedekt. In de rechtertravee bevindt zich een iets risalerende geveltoren eveneens met leien gedekt. De dakschilden en geveltoren hebben omlopend houten lijstwerk. Daarin zijn fraaie, in hout uitgevoerde, ‘oeil de boeuf’ of ossenoogdakkapellen aangebracht.

Het huidige herenhuis, dat vanuit de geveltoren symmetrisch gebouwd zou worden. (Foto: Ad Hartjes)

Het huidige herenhuis, dat vanuit de geveltoren symmetrisch gebouwd zou worden. (Foto: Ad Hartjes)

Aan de voorgevel bevindt zich een hardstenen stoep. Deze gaat over in de fraai bewerkte hardstenen plint. Ook de doorlopende dorpellijsten onder de met een segmentboog getoogde vensters zijn van hardsteen. Verder is er nog een decoratief gebruik van hardsteen in lijstwerk en aanzetstenen. De vensters hebben schuiframen en bovenlichten. Ter plaatse van de bovendorpels van de vensters is een strook met metselmozaïeken van strengperssteen met onder meer een meandermotief. De ingang heeft een segmentboogvormig tochtportaal met een sierlijk bewerkt eikenhouten vleugelpaneeldeur. De kroon– of gootlijst rust op geornamenteerde voluutvormige consoles met daaronder tandlijsten van metselwerk. Onder de tandlijst is een fries met geornamenteerde tegels aangebracht.

De gevel aan de Zustersteeg bestaat uit vier, door gemetselde pilasters begrensde traveeën. De eerste travee is blind uitgevoerd. De overige zijn wat betreft de gevelopeningen overeenkomstig de voorgevel uitgevoerd. In de laatste travee bevindt zich een paneeldeur op een hardstenen trap.

Bart Beaard