Het volkstuinencomplex in Oudheusden is een multiculturele enclave die gekoesterd moet worden. Het telen van groente, fruit, kruiden en ontmoeting gaan hier hand in hand.

Door Hans van den Eeden

Het complex wordt sinds 2016 beheerd door de Volkstuinenvereniging Oudheusden. Tijdens een gesprek met bestuurslid Freek Driesenaar wordt duidelijk, dat zijn volkstuin voor hem belangrijk is. En dat geldt ook voor andere tuinders. “Het is een vorm van onthaasten waar ik gelukkig van wordt.” Dit beeld wordt bevestigd door ‘buurvrouw’ Rixt Leddy. Haar vader, acteur John (1930-2022) deed op 92-jarige leeftijd zijn volkstuin aan haar over. “De laatste jaren fietste mijn vader op zijn driewieler met groot genoegen vanuit de vesting naar de tuin.” Wie de volkstuin bezoekt raakt onder de indruk van het landschappelijk gelegen complex. Met een wijds uitzicht op de vesting herinnert het aan het verleden. Tot na de Tweede Wereldoorlog waren de wallen rondom de vesting een grote moestuin. Deze werden door de stadsboeren en liefhebbers van een volkstuin gebruikt. Vanaf de jaren zeventig zijn de oorspronkelijke wallen in het kader van de restauratie hersteld en opgehoogd.

Gelukkig bleef als laatste een groenplaats behouden. Op deze locatie heeft de huidige Volkstuinenvereniging zich kunnen ontwikkelen. Frank Driesenaar vertelt dat het complex 130 percelen telt. De grootte van de percelen is afhankelijk van de beschikbaarheid en de behoefte. Rixt Leddy vult aan dat het bewerken van de volkstuin in verhouding veel tijd kost. Maar je krijgt er veel voor terug. Naast groente, fruit en kruiden geeft het ruimte in je geest. Rixt is een artiest die met muziek op haar ukelele vrolijkheid in het leven brengt.

Likeur

Tijdens het werken in de tuin komt ze vaak op nieuwe ideeën. Dat geldt ook voor Frank Driesenaar. Hij heeft een drukke baan, zit veel achter zijn computer. Als ontspanning is hij vaak in de avonduren en in het weekend in de tuin te vinden. De volkstuinders zijn regelmatig in touw. Immers, er moet geplant, gewied, gespit en vooral geoogst worden. Frank vertelt, dat de leden uit alle windstreken van de wereld hier hun tuin hebben. Geleidelijk aan zijn er liefhebbers met een Turkse, Servische, Poolse, Indiase, Sri Lancaanse, Oekraïense, Portugese, Afghaanse, Arabische, Russische, Eritrese achtergrond en hebben hier hun stek gevonden. Velen komen van oorsprong van het platteland. Daarom is een volkstuin niet vreemd. Gezien het multiculturele karakter is de aard van het verbouwen van groenten, kruiden en fruit zeer divers.

De aardbeien en ander fruit worden vaak voor de winter ingemaakt. Ook het maken van likeur is populair.

Imker

Imker Ismail Uzan kan zich met zijn passie helemaal uitleven. “Naast het kweken van groenten en fruit is het complex ook een goede gelegenheid om andere mensen te ontmoeten”, aldus Ismail. Sommige zijn in het seizoen bijna dagelijks in de volkstuin te vinden. De volkstuinenvereniging is op verschillende gebieden actief. Zo werd op 13 april in Sporthal De Kubus een plantenruilbeurs gehouden. Door plantenruil is het mogelijk om meer variatie in tuinen te realiseren. Verder om op informele wijze in contact te komen met andere tuinders. Tijdens de plantenruil werden de bezoekers uitgenodigd om overtollige planten mee te nemen. Tijdens de plantenruil werd het multiculturele karakter van de vereniging bevestigd. Als gevolg van deze plantenruil werden de overgebleven zaden gedoneerd aan de ‘zadenbank’ in de bibliotheek in Oudheusden.

Het bestuur wil al werkende het volkstuinencomplex verder ontwikkelen. Hierbij wordt onder andere gedacht aan de mogelijkheid van schooltuintjes voor leerlingen van de basisschool in Oudheusden. Op termijn is er de ambitie om in de sfeer van uitwisseling en ontmoeting bijeenkomsten in de tuin te organiseren.

Zadenbank

Op vrijdagmiddag 26 juli worden kinderen uitgenodigd om een eigen mini-moestuintje te maken. In de bibliotheek in Oudheusden wordt in het kader van het project ‘Zomerplezier’ daartoe tussen 15.00 en 16.00 uur een workshop gehouden. Tijdens de workshop maken de kinderen met eierdozen, aarde en zaadjes een eigen mini-tuintje. Dan wordt ook uitleg over de zaadjes en de groei daarvan. De eierdozen kunnen de kinderen mee naar huis nemen. De zaadjes liggen keurig in zakjes in een zadenbank. Veel van de zaadjes zijn van de volkstuinders afkomstig. Ook worden ze in een ‘zadenbus’ die bij de entree van de volkstuin staan gedoneerd.