Deze voormalige woonboerderij is een zogenaamde T-boerderij of dwarshuis. Hierbij ligt de nok van het zadeldak van het woonhuis haaks ten opzichte van de nok van het zadeldak van het boerderijgedeelte, dat bestaat uit de deel en de stal. De breedte van het eenlaagse woonhuis is gelijk aan de breedte van het boerderijgedeelte. Het is in 1887 gebouwd door Adriaan de Wilt (1809-1891) op een plaats, waar eerder een boerderij stond in de polder cq. buurtschap Het Wielblok. Deze boerderij werd eerder afgebroken, mogelijk na een brand. De Wilt had het in eigendom sinds 1878. Door vererving kwam het in bezit bij Jos van Korven en het is tot 1985 bij de familie Van Korven gebleven. In 1916 werd een gebouw bijgeplaatst, een stroopfabriek, zoals er in Herpt destijds meerdere stonden. De stroop, gemaakt uit mangelwortels, werd gebruikt door de familie Verhoeven in Heusden als grondstof voor de productie van cichoreikoffie. In 1960 werd achter de boerderij een grote schuur gebouwd, die in 1985 afbrandde. Hierna kreeg het pand uitsluitend een woonbestemming. In 1964, tijdens de Ruilverkaveling Heusden-Vlijmen, werd het naast de boerderij gelegen Herptsepad geasfalteerd. Zo kwam er de Herptseweg, de nieuwe weg tussen Herpt en Oudheusden.

Bovenaanzicht van de boerderij vanaf de Achterweg. (Foto: Droneopname Jan Quirijnen)

Bovenaanzicht van de boerderij vanaf de Achterweg. (Foto: Droneopname Jan Quirijnen)

Het dak van het woonhuis is gemaakt vanuit een balklaag en gordingen, waarvoor in de muur de noodzakelijke muurankers aanwezig zijn. Het dak van de boerderij en de stalzolder rusten op de kopgevels en op twee gebinten of dakconstructies. De daken hebben eindschilden of wolfseinden, zijn met riet gedekt en voorzien van blauw gesmoorde terracotta nokvorsten. De verticale topgevel van de hooizolder was aanvankelijk met riet gedekt, wicht genaamd. Nu is het bedekt met gepotdekselde houten delen. In 1980 is in het rietgedekte dak van het woonhuis een dakkapel aangebracht, met nokvorsten onder het venster.

De gevels zijn in kruisverband gemetseld, een steen dikte en platvol gevoegd met kalkcement. Tussen de boerderij en het woonhuis staat een eensteens dikke brandmuur, die op het hooizoldergedeelte van de boerderij dubbel en met een spouw is uitgevoerd. Aan de bovenzijde van de puntgevels aan de zijkanten van het woonhuis zijn muurvlechtingen.

De vensters en deuren aan de straatzijde Achterweg hebben alle bovenlichten als draairaam met glas in lood, aanvankelijk ook met opgeklampte luiken. De ramen in de vensters in de lange gevels aan de Herptseweg hebben een kleine roedeverdeling. Lange tijd stond er voor het huis een ijzeren hek met poortje. Nu staat er een hoge ligusterhaag. De stal en deel hebben enkele aantal betonnen getoogde stalramen. In de lange gevel aan de Herptseweg zijn er tot gevelhoogte dubbele opgeklampte inrij- of deeldeuren.

Bart Beaard