Peace and music
Het is deze week precies 55 jaar geleden dat het fenomeen popfestival groots werd ‘uitgevonden’. In de Amerikaanse plaats Bethel, op een weiland van melkveehouder Max Yasgur, ontwikkelde zich in een paar dagen een megafestijn dat zijn weerga niet kende. Het was misschien wel het hoogtepunt van de hippiecultuur in de jaren zestig. Drie dagen 'peace and music'. Wij in Nederland kregen in augustus 1969 maar mondjesmaat mee wat daar op Woodstock gaande was. De toeloop was dusdanig groot dat de organisatoren de kassa’s al snel moesten sluiten. In plaats van 200.000 toeschouwers, kwamen er verdeeld over de drie dagen naar schatting 400.000 bezoekers. Dat betekende concreet: de voorraad broodjes, hamburgers, bier enz. was al snel op. Plaatselijke winkeliers werden compleet leeggekocht. De hoeveelheid toiletten was ontoereikend met als gevolg stank en overvolle latrines. Toegangswegen raakten verstopt, auto’s kwamen vast te zitten. Door het grote aantal illegale toeschouwers was het op talloze fronten een puinhoop. De organisatoren schreven na afloop dieprode cijfers. Dat werd later alsnog goed gemaakt door de verkoop van LP’s en de inkomsten uit de film.
Woodstock, het hoogtepunt van de hippies?
Nauwelijks misdaad
De 70-plussers van nu zullen zich wellicht nog herinneren dat de film, vertoond in o.a. de bioscoop van Kaatsheuvel avond aan avond bommetje vol zat om onder andere het optreden van The Who te zien, Jimi Hendrix het volkslied te horen spelen en meebeleefden hoe Joe Cocker in extase raakte door zijn onvergetelijke optreden. Andere grote namen zijn onder andere Blood, Sweat & Tears, Jefferson Airplane, Janis Joplin, Santana, Johnny Winter. De wereld zou nooit meer hetzelfde zijn. In harmonie samenleven, er willen zijn voor onderdrukten, bezittingen delen en meer dan alleen aandacht voor het milieu en het klimaat. Woodstock groeide uit tot een fenomeen waar de liefde openlijk bedreven werd, waar verboden joints gerookt werden en waar de alcohol rijkelijk vloeide. Desondanks was er nauwelijks misdaad en geweld. Drie mensen overleden, twee baby’s werden geboren en vier vrouwen kregen een miskraam.
Make love…not war
Hoe anders is de wereld nadien geworden. De idealen van de hippies zijn vertrapt en vergeeld, het witte fietsenplan van de provo’s werd nooit werkelijkheid, de ene na de andere oorlog verpletterde 'peace' tot iets uit een grijs verleden. In 1999 werd Woodstock nog eens dunnetjes overgedaan. Maar het liep toen volkomen uit de hand. Maar liefst 700 politieagenten moesten ingrijpen bij rellen. De tenten op het terrein en andere voorzieningen werden gesloopt en in de fik gestoken, pinautomaten werden opengebroken. Make love…not war…die slogan ligt anno 2024 diep onder het stof.
Festival Kralingen
Een jaar later werd in juni 1970 het Holland Popfestival in het Kralingse bos te Rotterdam georganiseerd. Ondanks regen en modder kwamen er tienduizenden mensen opaf. Ook hier was het seks, drugs en rock en roll en ook toen waren het vooral drie vriendelijke, sfeervolle en harmonieuze dagen. Dat niet iedereen er zo over dacht mag blijken uit het volgende: een amateurvlieger ‘uit de klaai’ strooide duizenden flyers over de hoofden van de bezoekers met daarop waarschuwende teksten en vooral dat Jezus de enige redder is.