Met het thema ‘Het lied van de vrijheid’ werd zondagavond in de Heusdense Catharijnekerk een inspirerend bevrijdingsconcert gegeven. Op indrukwekkende wijze werd muzikaal stilgestaan bij de 80-jarige bevrijding.
Door Hans van den Eeden
Tijdens het concert werd duidelijk dat ‘vrijheid’ een ‘werkwoord’ is. Betrokken praatte Daniëlle van de Griendt de muzikale ‘viering 80 jaar vrijheid’ aan elkaar. Door het indringende slagwerk van Neil van der Drift werd bij de start meteen duidelijk dat het concert niet vrijblijvend zou zijn. Deze avond markeerde de start van de vele activiteiten rond het herdenken en vieren van de bevrijding van de gemeente Heusden 80 jaar geleden. Door de bevrijding kon Nederland in de sfeer van vrede en veiligheid weer ademhalen. Het herinnert ook aan het leed van de stadhuisramp van 4 op 5 november 1944. Tijdens de avond werd ook intens stilgestaan bij de afschaffing van het slavernijverleden150 jaar geleden. Bij de opzet van het concert was ook bewust gekozen voor een reflectie op dit wat verdrongen ‘verborgen verleden’.
Drie koren uit de gemeente Heusden zongen, met diepgang, betrokken en met emotie een variatie aan liederen. De koren lieten zowel afzonderlijk als gemeenschappelijk van zich horen. De deelnemende koren Aquavocaal uit Drunen en de Vlijmense koren DiDonna’s en La Corbeille zongen intensief en waardig over de waarde van vrijheid.
Een emotioneel moment was de gedreven vertolking ‘Largo’ uit de 9e symfonie van Dvořák. Het lied herinnert aan het koloniaal verleden. De neiging bestaat om hiervan weg te kijken. Het stuk verwijst naar de gezongen versie van een vrouwenkoor in de Jappenkampen tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1943. Het lied herinnert aan 1943, dat veel vrouwen de jappenkampen niet overleefd hebben. Mede door de intensiteit en de combinatie van het thema en de zang valt van het verleden veel te leren. Dat gold ook voor het Zuid-Afrikaanse vredeslied ‘Ukutula’ en vredesgebed ‘Tula Sizwe’.
Kathleen Ferrier, voorzitter van Unesco Nederland. (Foto: Pien Boelen voor Heusden4you)
Boeiend betoog
Tijdens het gevarieerde concert werden zowel bekende als onbekende liederen intensief gezongen. Het ging hierbij om ’Something inside so strong’ van Labi Siffre. Herkenbaar was ‘Summertime’ van George Gerswin. Tijdens het concert werd duidelijk, dat de samenleving een verantwoordelijkheid heeft om vrede en vrijheid te koesteren. Maar vooral om te onderhouden. In de historische Catharijnekerk met haar uitstekende akoestiek kreeg dit een extra dimensie.
Intens was Beethovens lied ‘Figlo Ferduto ‘. Dat gold ook voor het vredeslied ‘Verleih uns Frieden van Felix Mendelsohn. Het Kyrie ’Mass for peace’ van Karl Jenkins raakt niet alleen de religieuze wortels. Dat bleek tijdens de medevertolking van solist Barbara Onderdelinden uit Herpt. Inspirerend was de bijdrage van Kathleen Ferrier, voorzitter van Unesco Nederland. Verder vertegenwoordigt zij de Raad van Advies van de Nederlandse commissie van de rechten van de mens. Ferrier is onder andere bekend van de Van Randwijklezing. Verder als dochter van de eerste president van Suriname. Tijdens haar boeiende betoog ging zij vanuit het verleden in op de actualiteit. Op een indringende wijze vroeg zij aandacht voor de verantwoordelijkheid van de samenleving om vrijheid te koesteren. Duidelijk is voor de individuele koorleden dat door de intensieve voorbereiding de liederen ook persoonlijk betekenis hadden gekregen. Dat werd met het lied ‘Conquest in Paradise’ van Vangelis bevestigd.
Hoopvol
Dat vrijheid een veel diepere laag heeft bleek uit de vertolking van ‘Vois sur ton Chemin’ van Bruno Coulais. Het intense hoopvolle lied ging over kinderen, die vergeten, verdwaald en uitgewist zijn. Maar met als perspectief, ondanks het verdwalen, het pad van glorie en geluk hebben gevonden. Het refrein 'Kijk op je weg, vergeten kinderen, Geef hun de hand', gaf het als lied van de hoop een bijzondere betekenis. Daarna was er ruimte voor ontlading. Van de hand van Irving Berlin en met zang van Barbara Onderdelinden werd het herkenbare ‘Dancing Cheek to Cheek’ ingezet. Als afsluiting werd op een waardige wjjze het bekende lied ’We’ll meet again’ door de aanwezigen meegezongen. Het concert werd muzikaal door Neil van der Drift op slagwerk en Ron Dommisse op piano ondersteund. Na afloop toonden de organisatoren Antony Fokker en Peti Elberse namens de organiserende culturele stichting Honsoirde zich erg tevreden over het verloop van het concert. Ook waren er lovende woorden van wethouder Peter van Steen over zowel de inhoud als de organisatie. Vast staat, dat het slavernijverleden, oorlog en bevrijding en de vreugde om de bevrijding tot nadenken stemt. De komende maanden worden er in de gemeente Heusden een variatie aan activiteiten in het kader van 80 jaar bevrijding georganiseerd.