Het is op 14 december zestig jaar geleden dat een groepje vogelliefhebbers vogelvereniging De Edelzanger oprichtte. Van deze liefhebbers zijn er nu nog steeds twee lid Erelid Henk Keetels en lid van verdienste en mede oprichter Wim van Vugt.

Vogelvereniging De Edelzanger heeft in deze 60 jaar vele hoogtepunten gekend en grote successen op internationale wedstrijden, wereld en Europese kampioenschappen behaald. Maar ook dieptepunten door overlijden van betrokken leden en het afgelasten van de districtstentoonstelling 10 jaar geleden door de vogelgriep. Maar door veerkracht en doorzettingsvermogen zijn we nog steeds een gezonde vereniging. Mede door de gedrevenheid van onze succesvolle en enthousiaste leden heeft de vereniging een grote naamsbekendheid ver buiten de regio en in het buitenland opgebouwd.

Door het enthousiasme en de inzet van de leden maar ook de liefde voor de vogelsport heeft De Edelzanger nog steeds bestaansrecht en speelt nog steeds een vooraanstaande rol in de vogelsport.

Wim van Vugt mede oprichter.

Wim van Vugt mede oprichter.

Nestkasten

Maar ook sinds een 12-tal jaren spant De Edelzanger zich in voor de natuur onder het motto Hart voor de natuur worden een viertal nest - en insectenkast projecten beheerd. Dit ondersteund door onze sponsoren Software Society en het Park management Solaris. Dankzij deze sponsoren kunnen er enkele honderden nest en insectenkosten worden onderhouden. De bezettingsgraad van deze nestkasten is met een percentage van 87% erg hoog en een waar succes op de industrieterreinen Metal Valley, ‘T Hoog en Groenewoud. Ook op de prachtige omgeving de Guldenberg Helvoirt van onze sponsor Software Society wordt druk gebruik gemaakt van de kasten door verschillende soorten vogels.

Voeding

Helaas gaat niet alles voor de wind ook De Edelzanger kampt met een terugloop aan belangstelling. Bureaucratie, wetgeving, vergrijzing en ruimte zijn veelal de oorzaak dat het houden van kleindieren moeilijker wordt gemaakt. Desondanks blijven we ons inzetten om een stukje cultureel erfgoed in stand te houden en dat kan alleen maar met de inzet van onze enthousiaste leden en de liefde voor onze mooie hobby zoals die 60 jaar geleden is begonnen. In de begin jaren was het echt pioneren en het gedrag van de vogels observeren om tot voortplantings resultaten te komen. Onkruidzaden en insecten werden verzameld om deze met beperkte zaadsamenstelling aan de vogels te voeren. Eivoer werd zelf gemaakt van eieren en beschuit. Heden ten dagen is er zoveel speciaalvoer voor handen dat het voedselaanbod in de natuur benaderd.

Door de invoerverboden en het verbod op wildvang is voeding zeer belangrijk geworden om nakweek van de vogels maar ook voor het in stand houden van de soorten. Door deze ontwikkeling in de afgelopen 60 jaar zijn we in staat het beste te bieden wat onze vogels nodig hebben.

Schakelt de mens over op eiwitrijke producten zoals insecten en plantaardige producten zijn wij jaren geleden al begonnen met gekweekte insecten en wormen te voeren aan onze vogels. Dit heeft tot bijzondere kweekresultaten geleid. Doordat de voeding die nog steeds verbeterd wordt zeer goed is, verschijnen er ook mutaties in kleuren bij onze vogels. Natuurlijk heeft dat ook te maken met de import en vangverboden. Vogels worden nu onderling uitgewisseld om bloedlijnen zuiver te houden en de soorten instand te houden.

Vogelshow

Vogelshow

Regiovereniging

Door de verboden en regelgeving zijn er al voor diverse soorten een rigistratie (cites) en ringplicht. Deze ontwikkeling, maar waar niet als er een nieuwe regelgeving wordt ingevoerd, maakt dat het voor de orgeorganiseerde vogelliefhebber moeilijker wordt om van ongeringde vogels af te geraken. Georganiseerde vogelliefhebbers hebben een eigen uniek kweeknummer op hun ringen dat persoons gebonden is. Een goede ontwikkeling maar een duidelijk ontmoedigingsbesluit voor de ongeorganiseerde vogelliefhebber. Dit is een van de ontwikkelingen die mede de oorzaak is van de terugloop van onze cultuur historische hobby, naast vergrijzing en de beperkte ruimte en het digitale tijdperk waarin we leven. Henk Jansen, voorzitter en internationaal keurmeester en bestuurder, maakt het van dichtbij mee. Ook de Edelzanger ziet een achteruitgang van leden, maar er zijn nog steeds veel enthousiaste leden van De Edelzanger die zich blijven inzetten voor deze mooie hobby die bij veel vogelliefhebbers, georganiseerd of niet georganiseerd, leeft. De Edelzanger die in de regio al een naam en functie had is nu na het wegvallen van de verenigingen Heusden, Nieuwkuijk, Wijk en Aalburg, Waalwijk, Den Bosch, enz. een echte regiovereniging geworden. Naast de maandelijkse bijeenkomsten die met voorlichting en lezingen worden geboden aan de leden is er ook 'hart voor de natuur' met het onderhoud van projecten en natuurwandelingen.

Ook niet georganisserde leden zijn van harte welkom op onze lezingen en wandelingen. Via de Edelzanger kunnen ze ook ringen bekomen om hun nakweek uit te wisselen.

Jubileumshow

Van 8 tot en met 11 november wordt de jaarlijkse tentoonstelling gehouden in Party centrum Remise, Grotestraat 267 te Drunen,

Vrijdag van 20.00 uur tot 22.00 uur, zaterdag 12.00 uur tot 20.00 uur met rond 15.00 uur een zangwedstrijd met Shama lijsters (Shama Chai) en zondag van 10.00 uur tot 16.00 uur de toegang is gratis.