Door Henk Poelakker

Oorlogsmonument

Haarsteeg is een heerlijk dorp. Ik woon hier fijn en goed met mijn partner Carolien en voel me zeer welkom in deze warme Brabantse gemeenschap. Daarnaast geniet ik van de prachtige omgeving. Ik wandel en fotografeer graag en daar nodigen onder meer de Haarsteegs Wiel, het Vlijmens Ven en de Moerputten erg toe uit. Tijdens mijn en onze wandeltochten loop ik ook weleens langs het oorlogsmonument ter herinnering aan de bewoners van De Hoeven die omkwamen door het neerstorten van een Engelse Lancaster bommenwerper op 17 juni 1944. Een indrukwekkend verhaal. De bommenwerper werd door Duits afweergeschut neergehaald en stortte al brandend en met munitie aan boord neer. Daarmee eindigde het leven van acht Haarsteegse mensen: Antonius (37) en Engelberta (34) en hun 2-jarige zoontje Andreas; Hermanus (70) en Maria (66) en hun dochters Wilhelmina (31) en Hendrica (30) en de weduwe Maria (59) kwamen om. Daarnaast brandden woningen af en werden woningen weggevaagd door de luchtdruk. Naast diepe wonden werd bovendien een metersdiepe krater geslagen.

Oorlogsmonument. (Foto: Ina Adema)

Oorlogsmonument. (Foto: Ina Adema)

Nachtmerrie

Zoals Henk van Engelen uit Haarsteeg in juni 1944 naar familie in het buitenland schreef: ‘de verwoesting die werd aangericht was ontzettend’. Honderden mensen kwamen destijds naar de ramp kijken. Deze gebeurtenis moet een enorme nachtmerrie zijn geweest voor dit doorgaans zo vredige dorp. Helaas zijn er nog steeds elke dag mensen die deze en soortgelijke nachtmerries moeten meemaken. Ik denk dan onder meer aan inwoners van de Oekraïne en van landen verder van ons vandaan.

Kwetsbaar en broos

Nu de spanningen in de wereld steeds verder oplopen, is het de vraag of wij ook de komende jaren van onze vrijheid kunnen blijven genieten. We leven in een grijze zone, zei onze Minister van Defensie Ruben Brekelmans al. Waarom wij dan toch 80 jaar vrijheid vieren? Wat mij betreft omdat het urgenter is dan ooit. Bijvoorbeeld om mensen bewust te maken van het ontstaan en de achtergronden van oorlogen. Bijvoorbeeld om mensen ervan te doordringen dat onze vrijheid kwetsbaar en broos is en dat we onze vrijheid moeten koesteren en beschermen. Bijvoorbeeld om te onderstrepen wat de werkelijke waarde van vrijheid is: zonder angst en veilig kunnen leven en kunnen zeggen en denken wat je vindt. Met respect voor de ander uiteraard. Want vrijheid is geen persoonlijk bezit maar een gedeelde waarde.

Een heerlijk dorp

Anderen hebben destijds voor onze vrijheid gevochten. Jonge militairen uit onder meer Amerika, Canada en Engeland. Ook daarna hebben militairen en veteranen uit ons land en elders zich ingezet voor vrede, veiligheid en vrijheid, bijvoorbeeld tijdens vredesmissies. Ook op dit moment is onze defensie in staat van paraatheid. Ik heb diep respect voor al degenen die klaar staan en opstaan voor een vreedzame, veilige en vrije samenleving.

Haarsteeg is een heerlijk dorp. Onze provincie telt 56 gemeenten en honderden dorpen en steden waar het fijn wonen, werken en leven is. Dat mag (en ik hoop dat oprecht) de komende 80 jaar zo blijven. En dat wij – en de generaties na ons - nooit meer worden geconfronteerd met nachtmerries zoals hier in De Hoeven. Daarom beleef ik 80 jaar vrijheid intenser dan ooit.

Ik wens u van harte nog vele jaren in vrede, veiligheid en vrijheid toe.

Commissaris van de Koning Ina Adema