Adrie Verboord (75) uit Nieuwkuijk was en is de drijfveer van tal van initiatieven. Hij is vooral bekend als voorzitter van de Heemkundekring Onsenoort. Adrie is er de man niet naar om stil te zitten. Zijn gedrevenheid wordt gevoed door maatschappelijke betrokkenheid. Adrie is geboren op de Wolput in Vlijmen en woont sinds 1973 met echtgenote Annelies in de voormalige familieboerderij in Nieuwkuijk. Het is een voormalige noodboerderij die in 1947 is gebouwd. “Mede omdat het de geboortegrond van mijn grootmoeder van ‘vaders kant’ is voel ik me hier thuis.”

Door Hans van den Eeden

Adrie groeide op in een samengesteld gezin dat uit 12 kinderen bestond. “Omdat mijn moeder op 26-jarige leeftijd is overleden is mijn vader hertrouwd.” Gedreven vertelt hij samen met echtgenote Annelies goede contacten met hun drie kinderen, vijf kleindochters en achterkleinzoon te onderhouden. “Met plezier denk ik aan mijn jeugd terug. Er was sprake van eenvoud en harmonie. Verder heeft de roomse traditie mij nooit losgelaten. Uiteraard werd ik ook misdienaar en later ook acoliet.” Na zijn HBS-B aan het Mollercollege in Waalwijk ging hij verder kijken dan Vlijmen en later Nieuwkuijk. Met plezier denkt hij terug aan zijn werk bij IFF in zowel Hilversum als Tilburg. Daar werkte hij als bedrijfskundige en werd actief binnen de automatisering. “Daarbij ging mijn belangstelling met name uit naar de mensen die de computersystemen gebruikten.” Door zijn werk reisde hij regelmatig af naar het buitenland, van Shanghai tot Amerika. “Achteraf gezien was de intensiteit weleens te groot. Zo was ik eens ‘s morgens Sinterklaas in het Hospice in Waalwijk, zat ik ‘s middags in het vliegtuig naar New York en stond daar ’s avonds op Time Square.”

Bestuurlijk betrokken

Bestuurlijk was en is Adrie actief. Met een glimlach denkt hij terug aan zijn inzet voor de biljartclub en de fanclub van wielrenner Lars Boom. De eerste betrokkenheid betrof Basisschool ’t Kompas. Toen door verstoorde verhoudingen de intocht van Sinterklaas en de Avonddriedaagse niet door dreigden te gaan, is hij samen met andere ouders ‘ingestapt’. Vanaf dat moment zijn zijn bestuurlijke functies nauwelijks meer op een hand te tellen. Vaak werd op hem een beroep gedaan om een en ander weer vlot te trekken. Verder om beleid opnieuw op de rails te zetten. Zo was hij erbij toen de ontkoppeling van het kerk- en schoolbestuur werd doorgevoerd. Adrie werd voorzitter van het schoolbestuur ’t Kompas en van de Nieuwkuijkse Harmonie De Eendragt. In verband met zijn bestuurlijke ervaring werd hij actief bij de stichting Patronaat Nieuwkuijk, de Augustinus parochie en de Vastenactie. Bij het CDA is hij geen onbekende. “Deze middenpartij, die kiest voor harmonie en respect, past volledig bij mij. Vergeefs werd in 2002 op mij een beroep gedaan om op een verkiesbare plaats voor de gemeenteraad te staan.”

Mede door zijn rol als voorzitter van de Heemkundekring onderhoudt hij goede contacten met het gemeentebestuur. “In de sfeer van harmonie en verbinding kom je samen tot het beste resultaat.” Sinds 2013 is hij al actief als voorzitter van de Heemkundekring Onsenoort. Trots is hij op het bestuur, de vele vrijwilligers en de werkgroepen die vorm en inhoud aan de Heemkundekring geven. Hij ziet de verhuizing van de Heemkamer op Abdij Mariënkroon naar de bibliotheek in Vlijmen als een verbetering. “Daardoor is de drempel veel lager geworden. Regelmatig bezoeken leden en belangstellenden op donderdagmorgen de inloopochtend.”

Beleving

De Heemkundekring, die uit 730 leden bestaat, is een actieve vereniging die zich inzet op het gebied van cultuurhistorie. “Door ons gevarieerde aanbod aan activiteiten is de belangstelling groot. Ook de verschillende kernen hebben een eigen geschiedenis en identiteit. Dit moeten we koesteren.” Adrie Verboord is een voorstander om feiten en beleving met elkaar in verbinding te brengen. Dat geldt ook voor het verleden en het heden. Ook educatie en de aandacht voor de Tweede Wereldoorlog en het koesteren van de vrijheid zijn voor hem belangrijk. Zijn kwaliteiten heeft hij ingezet als scriptschrijver en presentator bij het in februari gehouden Longstreet Liberty Prom concert, dat in de Voorste Venne is gehouden. Ook verzorgde hij in oktober de presentatie bij de herdenking van de bevrijding door de Schotten bij het Pijlmonument in Drunen.

Tijdens het interview wordt duidelijk dat hij verder wil kijken. Als voorbeeld noemt hij het project ‘Je Moerstaal’, dat tijdens de Boekenweek in De Voorste Venne isgehouden. Ook projecten rond Linie 1629 en de Zuiderwaterlinie spreken tot zijn verbeelding. De Programmaraad van Langstraat Media maakt het lijstje compleet, van nu tenminste. Adrie Verboord is een groot voorstander van samenwerking, zoals met het Gouverneurshuis en andere initiatieven. Of zoals Adrie altijd vol overtuiging zegt: ”Samenwerking geeft altijd meerwaarde”.